The Marble Mountains in My Son

V kolikor se nahajate v bližini znamenitega Dananga ali Hoi An mesteca, se morate vsekakor podati na izlet do bližnjih Marble Mountains in svetišča My Son, ki je pod Unescovo zaščito. Da se izognete gneči turistov in prihranite denar, si na izposojo vzemite motorček in se kar sami zapeljite do obeh izletniških destinacij.

The Marble Mountains ali Marmorne gore

Kako so nastale marmorne gore?
Ogromen zmaj je nenadoma vstal iz vode in na plaži Non Nuoc odložil svoja zmajska jajčeca, iz katerih je čez tisoč dni in tisoč noči čudežno na svet stopilo prelepo dekle. Delčki jajčne lupine, ki so ostali na plaži so čez čas zrastli v mistične marmorne gore. Ja, po ljudskem izročilu so marmorne gore nastale točno tako.

Marble Mountain Marble Mountain

Gre za skupek petih čudovitih gora iz apnenca in marmorja, ki so dejansko poimenovane po petih elementih: kovini (Kim Son), lesu (Moc Son), vodi (Thuy Son), ognju (Hoa Son) in zemlji (Tho Son).
Glavna turistična atrakcija je Thuy Son marmorna gora vode.
Na goro se lahko povzpnete z dvigalom ali peš po stopnicah. Vsekakor so boljša izbira stopnice, razmigate se po vožnji z motorčkom poleg tega pa na poti do tja vidite marsikaj zanimivega. Vstopite prav v vsako jamo, ki jo najdete, odkrivajte svetišče za svetiščem in si v miru oglejte budistične kipe in odkrijte prav vsak delček starodavnih skrivnosti.  Na koncu se povzpnite čisto do vrha, kjer vas čaka božanski razgled na ostale marmorne gore na eni in nebeško modro plažo na drugi strani. V kolikor boste razpoloženi, lahko v dolini obiščete tudi kakšno izmed prodajaln marmorja in si kupite kakšen ročno izdelan kipec, svečnik ali možnar.

Marble Mountain Marble Mountain Marble Mountain Marble Mountain Marble Mountain Marble Mountain Marble Mountain Marble Mountain

Kompleks templjev My Son

My Son kompleks je bil politično in versko središče Champa kraljestva, skrito v naravi in zavetju gora.  Žal narava, potresi in tudi vietnamska vojna svetemu središču niso prizanesli in je večina templjev tako tudi porušena.  So pa zato tisti, ki so ostali toliko bolj zanimivi, varovani kot Unescova svetovna dediščina in tudi obnovitvena dela na njih so v polnem teku.
Ob vhodu v kompleks si lahko ogledate muzej, si preberete zanimivosti in se nato podate na ogled templjev.  S seboj imejte obvezno vodo, saj je vročina, ko se prikaže sonček kar neznosna.  Da se izognete gneči se do My Son kompleksa odpravite v popoldanskih urah, saj boste tako lahko v miru raziskali vse kar vas zanima.

My Son My Son My Son My Son My Son My Son My Son

Bi si raje ogledali marmorne gore ali raziskovali starodavni My Son kompleks templjev?

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor