Dobrodošli v Vietnamu!

Dobrodošli v Vietnamu, barviti državi, kjer prebivajo ljudje z velikim srcem in širokim nasmehom. Če kdaj, je zdaj pravi čas, da začnete odkrivati lepote neokrnjenih riževih polj, svetih pagod obdanih z bliščem in upanjem v svetlo prihodnost, tržnic, kjer boste našli prav vse kar vam pade na pamet, se naučili barantati in se dodobra spoznali s prijaznimi trgovci polnimi prodajnih trikov. Obiski zgodovinskih znamenitosti vam z vpogledom v preteklost dajo misliti in vas morda celo napolnijo s tesnobo, hkrati pa se srečate s čudovitimi pisanimi ulicami, ki v sekundi ukradejo vaše srce. Vietnam je tudi država, kjer se zagotovo naučite prečkati cesto, kljub temu da vam nihče ne ustavi in prevladuje na cestah zakon močnejšega. Čez nekaj let, bo pravi turistični biser, saj že zdaj tam rastejo hoteli eden za drugim in ulice ter znamenitosti preplavlja množica turistov.
Torej, zdaj je pravi čas!

Vietnam

Kdaj v Vietnam?

Namesto poletnih si privoščite dolge, zimske počitnice v toplih krajih. Vietnam je idealna destinacija in obdobje od decembra do marca je najbolj primerno, kajti na jugu vas bo pričakalo vroče vreme s čudovitimi sončnimi zahodi, medtem ko zna biti na severu Vietnama kar precej bolj hladno, zato je jakna obvezen kos prtljage.

Vietnam

Predpriprave na potovanje vključujejo vizo in dolarje

Slovenski državljani potrebujejo vizo za vstop v Vietnam. Preden odidete iz Slovenije si obvezno zagotovite vietnamsko pismo odobritve (Approval letter), tako da na spletu izpolnite obrazec (vietnam-visa.com (18$) ali vietnamvisapro.com (6$)) in na email prejmete potrditev o dovoljenju za vstop z vašim imenom in priimkom, kar natisnete in na letališču v Vietnamu oddate skupaj z obrazcem in svojo sliko. Tam plačate še dodatnih 25$, da si zagotovite pravo vizo v potnem listu. Torej nič kreditnih kartic, na letališču dolarje na sonce!

Dobrodošli v Ho Chi Minh-u

Na letališču si torej uredite vizo, kar bo trajalo približno dve uri, saj tam najprej oddate pismo odobritve in potne liste, se usedete in skrbno poslušate kdaj bodo poklicali vaše ime in priimek. Že takoj zatem si lahko kupite sim kartico, ki bo vključevala neomejen prenos podatkov, da se boste lažje znašli v tuji državi popolnoma sami. Zamenjajte € v vietnamske donge, da boste lahko prišli do hotela s prevoznim sredstvom, ki ga izberete ter hop iz mrzlega letališča v vroč in soparen Vietnam. Nekaj korakov stran boste zagledali rdečo hiško, kjer si boste za 20.000 dongov (manj kot 1€) kupili vozovnico za avtobus.

Zdaj gre pa zares! Prijazen pobiralec vozovnic na avtobusu vas bo povprašal kje je Vaš hotel in takrat mu lahko pokažete na Google zemljevidih svojo končno destinacijo. Ko boste blizu vas bo opozoril, da boste točno vedeli kje izstopiti. Druga opcija so taksisti, a so občutno dražji – je pa res, da vas bodo odložili tik pred vrati hotela. Odločitev je vaša.

Vietnam

Vietnam

Iz enega mesta v drugo – prevoz

Res je, da so letala poceni opcija – a če bi še enkrat lahko izbirala, bi izbrala avtobus in nočne vožnje. Čisto vsakič sva na letališče prispela pravočasno, a let je bil znova in znova prestavljen, tako da sva se kar načakala in dejansko je bila to izguba časa.

  Vietnam

Jezik in religija

Uradni jezik je Vietnamščina. Angleščina pri Vietnamcih sicer ni najboljša, vseeno pa v turističnih krajih osnove angleščine znajo in se boste z lahkoto sporazumeli. Če vas bodo na ulici ustavili ljudje (sploh mladi) in se z vami želeli pogovarjati angleško, je to zato, da vadijo angleščino in bodo v prihodnosti tekoče govorili. Tudi nekaj vietnamskih besed se boste zagotovo naučili. Če nič drugega “Bia” = “Pivo”.
Presenetljivo je dejstvo, da večina Vietnamcev ne prakticira nobene religije. V državi so sicer prisotne religije kot so budizem, taoizem, krščanstvo, islam, protestantska vera, Cao Dai in Hoa Hao ter poganstvo.
Ko boste tam pa na vsakem koraku, kot verski ritual, zagledate in zavohate dišeče palčke ali po njihovo incense. Če se boste vprašali, kje kupiti te njihove svete dišeče palčke je odgovor: na tržnici! Incense velja za sveti most med vidnim življenjem človeških bitij in duhovnim svetom nebes, zemlje in bogov. V templjih in pagodah se vsak posameznik z enim incensom, ki ga drži z obema rokama, osredotoči na svojo molitev in željo, ter incens spoštljivo položi na oltar v pokončnem položaju kar ponazarja iskrenost posameznika. Na potepu po Vietnamu boste zagotovo obiskali vsaj eno pagodo, kjer si boste ob vse tej veličastni lepoti zagotovo spočili oči in dušo.

Vietnam Vietnam

Hrana

Moj najpogostejši odgovor na vprašanje “Kaj boš jedla?” je bil VSE! Pestra izbira raznolike sveže hrane, mešanica vseh začimb, ki ustvarja vonj, da se ti kar pocedijo sline in zato je odločitev kaj jesti izredno težka.
Najboljša lokalna hrana je bila v mestecu Hoi An, kjer resnično morate preizkusiti vse lokalne jedi od Cao Lau (riževi rezanci s svinjskim mesom, zelenjavo in krutoni), Mi Quang (široki riževi rezanci z zelenjavo, jajcem, rakci, svinjino in arašidi – božansko),
White Rose (kot tortelini iz rahlega riževega testa, napolnjeni z mesom, rakci, zelenjavo), Banh Mi (Vietnameska bageta)
Hoanh Thanh Chien ali Wonton (ocvrto testo nanj pa položeni narezani rakci, meso in zelenjava) za sladico pa Mango cake, ki nima nobene povezave z mangom temveč so notri arašidi. Ob stojnicah zadišijo bananine palačinke, tako da si jih le privoščite. Aja, pa ne pozabite na znamenito juhico Pho Bo, ko ste v Vietnamu. Pa dober tek!

Vietnam Vietnam Vietnam

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor