Ho Chi Minh in njegove znamenitosti

Kaotične ulice Ho Chi Minha vas bodo pozdravile takoj, ko v mesto vstopite. Na milijone motorčkov bo hupalo in brzelo mimo vas. Tudi po stotem prečkanju ceste, kjer velja pravilo, da ni pravil, ne boste razumeli kako ste prišli preko brez ene same praske. Če odmislimo ves ta mestni vržev, ki ga tako ali tako najdemo v vseh večjih mestih, je Ho Chi Minh poln čudovitih znamenitosti. Po nekaj korakih, vas bo zagotovo pričakal kakšen park z zelenjem, kjer si boste odpočili od vsega hrupa. Par prehojenih kilometrov skozi mesto pa vas bo navdušilo z brezčasnimi zgradbami.

 

 

War Remnants Museum / Muzej vojnih ostankov

Četudi se ti muzeji vedno zdijo dolgočasni in jih raje preskočiš, je War Remnants muzej v Ho Chi Minhu nekaj posebnega. Ne zaradi razstavljenega orožja, ne zaradi svetlečih letal in tankov na dvorišču muzeja, temveč zaradi posebnega oddelka, ki se ti hočeš-nočeš vtisne globoko v podzavest – oddelek s posledicami kemičnega orožja uporabljenega s strani američanov v Vietnamski vojni – “Agent Orange”. Posledice so bile in so še danes hude ter opazne. Razstava v Vojnem muzeju pa nazorna in ne veš ali ti slabo postaja zaradi vala resničnosti in krutosti, ki jo opaziš na fotografijah ali zaradi hude vročine pomešane z mrzlo klimo.

                       

Notre Dame Cathedral & Central Post Office

Neoromanska katedrala Notre Dame s svojim slogom močno izstopa, a je ena izmed najlepših znamenitosti Ho Chi Minh mesta. Opečnata struktura se dviga visoko v zrak, pred njo pa stoji kip Device Marije in vrt božanstva, kjer rože vedno cvetijo. Če boste nekaj časa stali tam in občudovali cerkev, boste zagotovo v bližni zagledali tudi kakšen poročni par, kjer bo nevesta kradla vse poglede in pritegnila fotografske objektive turistov.
Takoj čez cesto se razprostira veličastna centralna pošta, pravtako v francoskem slogu. Če zunanjost ni preveč mamljiva, vas bo zagotovo očarala notranjost pošte, kjer so na stenah naslikani zgodovinski zemljevidi, čisto na koncu pa vas pričaka sam oče Ho Chi Minh.

Jade Emperor Pagoda

Taoizem in Budizem združena v veličastno pagodo. Ni najlepša, je pa najbolj pomirjajoča in domača. Nekoliko stran od hrupnega središča mesta, z ulice vstopiš v dvorišče in se prepustiš tišini ter oblaku svetih dišečih palčk.

Botanic Garden & Zoo

Botanični in živalski vrt združena v eno. Glede na čistost samega mesta in koš za smeti na vsakem koraku, ni več presenetljivo, da je tudi živalski vrt skrbno urejen. Nosorogi, tiger, žirafe, sloni in še ogromno drugih živali, medtem ko lahko na poti opazuješ raznorazne vrste rastlin.

The People’s Committee Building

Zagotovo najbolj fotogenična zgradba v Ho Chi Minh-u, ki jo na novo postavljen kip Ho Chi Minha še dodatno popestri.

Bitexco Financial Tower

Če si zaželiš ogledati mesto z višine je Bitexco Financial Tower prava rešitev. 262 metrov visok stolp s posebno obliko lotosovega popka je simbol modernizacije in ekonomske rasti Vietnama. Čisto spodaj v prtličju kupiš vstopnico in se z dvigalom popelješ do 49 nadstropja, kjer se nahaja Saigon Skydeck. Narediš celoten krog in občuduješ mesto z vseh strani, potem pa se po stopnicah navzgor odpraviš nadstropje višje na osvežilno pijačo z razgledom.

Cu Chi tunnels

Ob ogledu Ho Chi Minh mesta boste naleteli na ogromno potovalnih agencij in tam si lahko zagotovite poceni izlet do Cu Chi tunelov. Ogled vam bo vzel eno dopoldne in ni boljše prisodobe za Vietnam, kot so Cu Chi tuneli. Kilometri in kilometri podzemnih predorov, kjer so v boju za lastno življenje vietnamci kovali načrte kako premagati nasprotnike v vojni, predori opremljeni z bivalnimi prostori, kuhinjami, skladišči, orožarskimi sobami, bolnišnicami, poveljniškimi centri in sistemi za filtracijo zraka. Za junake, ki nimajo klavstofobije, je omogočen tudi sprehod skozi del tunelov, za vse ki bi radi le okusili delček tunelov pa so na vsakih nekaj metrov izstopne točke. Svetilke le imejte s seboj. Da bi bili Cu Chi tuneli turistično še bolj privlačna točka, lahko preizkusite tudi svoje veščine streljanja s puškami. Minimalen zakup je 10 krogel, ki si jih lahko delita dve osebi, strošek pa je okoli 500.000 dongov. Preden boste prispeli do tunelov, pa vas bo skoraj vsaka agencija peljala tudi v delavnico, kjer ljudje s telesnimi hibami ročno izdelujejo slike.

Ben Thanh Market

Privoščite si odlično kosilo, ki ga ponujajo stojnice v Ben Thanh Marketu in s kupite kakšen spominek, pri tem pa si še okrepite sposobnosti barantanja. Zvečer se sprehodite tik ob marketu, kjer vas bodo pričakale stojnice z oblačili, torbicami, čevlji in spominki ter stojnice z okusno hrano.

Bi vas Ho Chi Minh očaral?

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor