Slovenija: Bovec

Ker nam je leto 2020 malce zagodlo, se je veliko ljudi odločilo daljša potovanja odpovedati in malce raziskati Slovenijo. V kolikor ste tudi vi med njimi in iščete ideje za izlet po Sloveniji je Bovec prava izbira za aktiven, večdnevni oddih. Kaj vse si lahko ogledate v Bovcu in njegovi okolici pa v nadaljevanju.

Slap Virje

Slap Virje poleg svoje izjemne lepote in čiste vode, nudi tudi prijetno osvežitev v vročih poletnih dneh, a le za najpogumnejše in ljubitelje izredno ledene vode. Do slapu Virje se lahko odpravite peš iz Bovca ali pa z avtomobilom, parkirate (parkirnina za 2 uri = 5 €) in nato pot nadaljujete le 5 minut peš.

Bovec Slap Virje

Slap Boka

Slap Boka ima sloves najbolj vodnatega slapa v Sloveniji, s svojo širino 18 metrov in izrednim pretokom vode je veličasten slap Boka viden že s ceste in nas že od tam vabi k postanku. V kolikor se peljemo iz Bovca je nekaj metrov čez most na levi strani parkirišče. Od tam se lahko podamo peš do razgledne točke, ki ni zahtevna in traja okoli 10 – 15 minut. Če je v vas kaj pustolovca se lahko podate tudi po strugi Boke in poskušate priti čim dlje, najuspešnejši čisto do slapa  – pot je zahtevna in na lastno odgovornost, saj vključuje tudi preskakovanje balvanov.

Bovec Slap Boka
Bovec Slap Boka

Velika korita Soče

Le nekaj kilometrov iz Bovca, proti Lepeni prečkamo most in najdemo parkirišče ter se podamo na prijeten sprehod ob Velikih koritih Soče. Na samem začetku malo pred mostom je odlično mesto za ohladitev v tej smaragdni reki, lovljenje sončnih žarkov, občudovanje okolice in preprosto sprostitev. Pot nadaljujemo naprej in se po uradni poti občasno srečamo z razgledom na korita reke Soče, po neuradni poti pa vedno hodimo tik ob njih.

Velika korita Soče
Velika korita Soče

Trdnjava Kluže

Mogočna trdnjava tik ob cesti je ujeta v čudovito naravo in je imela izjemno strateško pozicijo na tem področju Slovenije, danes pa služi kot muzej. Približno 30 minut hoje od trdnjave Kluže, smer Rombon, se nahaja trdnjava Fort Hermann, do katere prispemo po izredno zanimivi poti čez vojaški predor.

Bovec Trdnjava Kluže

Zipline

Nekaj kar preprosto morate doživeti! Zipline čez kanjon Učja ima 10 jeklenic v skupni dolžini okoli 4 kilometre in čudovit razgled na zadnjih treh jeklenicah, kjer se spuščate tik nad reko Učjo. Prva in druga sta morda še malce »strašni« za vse boječke kot sem jaz, potem pa zipline postane pravi užitek in čista sreča ob novi izkušnji.

Bovez Zipline
Zipline Učja

Rafting v dolini reke Soče

Rafting v dolini reke Soče je nekaj kar vsekakor morate obkljukati s svojega seznama, saj ponuja veličastne razglede in doživetje na smaragdni reki. Ena ali dve brzici sta malce bolj avanturistični, ostalo pa čista uživancija in je več kot primeren za celotno družino.

Rafting Bovec

Na poti do Bovca

Slap Peričnik

Priznam da je slap Peričnik eden izmed lepših in tisti, ki me je najbolj navdušil. Vsekakor se podajte na vse tri razgledne točke / poti in ocenite katera vam je najljubša. Meni osebno je bila top krožna pot za slapom, saj ga vidiš z obeh strani in se za slapom tudi ohladiš.

Slap Peričnik
Slap Peričnik

Jezero Jasna

Čudoviti jutranji razgledi z jezera Jasna in le nekaj sprehajalcev se ob kasnejših urah sprevrže v pravi turistični vrvež.

Jezero Jasna
Jezero Jasna

Prelaz Vršič in Ruska kapelica

Najvišje ležeči cestni prelaz v Sloveniji, ki vabi pohodnike in kolesarje. Na poti čez prelaz Vršič pa se na kratko lahko ustavite in si ogledate Rusko kapelico, ki so jo zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim ob gradnji ceste čez Vršič. 

Prelaz Vršič in Ruska kapelica

Če imate kaj več časa se vsekakor odpravite še do Šunikovega vodnega gaja, Kobarida in Tolminskih korit. Ne pozabite na poti čez Kranjsko goro zaviti še do Martuljških slapov. Še nekaj čudovitih kotičkov Slovenije pa lahko najdete v objavi TUKAJ.

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor