Pisano mestece Hoi An

Hoi An, mesto umetnosti in barvitih lampijončkov. Stare zgradbe, pisane in polne življenja. Ulice preplavljene z reko turistov, a vseeno ne izgubijo svojega sanjskega čara. Mize polne lokalnih dobrot. Krojač tu, krojač tam in popolna obleka je gotova v nekaj urah. Hoi An je vsekakor mesto vredno ogleda.

Na potovanju so pogovori z ostalimi popotniki neizbežni in v Vietnamu je bil prav vsakdo izmed njih očaran nad mestecem Hoi An, njegovo atmosfero in lokalno hrano. Hoi An je mesto, kjer se čas ustavi. Kot v kakšnem romantičnem filmu se sprehajaš po starih, barvitih ulicah, zaideš v kakšno prodajalno, se ustaviš na tržnici, posedaš po lokalih in opazuješ utrip mesta. Vsaka druga hiša v starem delu Hoi Ana je pod Unescovo zaščito in za dostop do kulturnih znamenitosti potrebuješ vstopnico. Vas bodo ob vhodu v stari del že ustavili in pokazali kje jo kupiti. V enem paketu dobiš 5 vstopnic, ki jih potem uporabiš za ogled katerekoli kulturne znamenitosti želiš. V primeru, da boste v Hoi Anu ostali več dni, si eno vstopnico vsekakor prihranite, saj ob vhodih v stari del radi povprašajo po njih in takrat jim jo pokažete, ter vas brez težav pustijo pri miru.

Mesto krojačev

Hoi An je svetovno znan po odličnih krojačih, ki vam po meri sešijejo vse kar si želite. Pokažeš sliko in čez nekaj ur je vaša želja uresničena. Rok je potreboval obleko za poroko, zato sva malce preverila ocene krojačev na spletu in že prvi dan odšla izbrati model obleke. Drugi dan je bila obleka že gotovo, a so bili potrebni minimalni popravki – ker se nama ni mudilo, sva zadnje pomerjanje prestavila na tretji dan in takrat dobila odlično obleko.

Barvite ulice

V dnevni svetlobi so barvite ulice videti pravljično. Privoščite si dolg sprehod po njih, zaidite v kakšno prodajalno in si kupite svileno ruto ali kakšen drugi spominek. Če je v vas umetniška žilica, boste zagotovo navdušeni tudi nad slikami, ki jih boste opazili med pohajkovanjem po ulicah. Obvezno se sprehodite čez tržnico in ustavite na osvežilni pijači v kakšnem baru ter opazujte mimoidoče.               

Večerni utrip mesta

Ko nad mestecem pade mrak se prižgejo lampijončki in ulice zaživijo. Po starem delu se pomikaš skupaj z množico turistov, malce izven tega direndaja pa posamezne predele preplavi vonj po hrani, druge predele preplavi glasba in uživanje ob poceni pivu. Ja, lokalno pivo je resnično poceni, za 2 dcl odštejemo okoli 20 centov. Hoi An slovi tudi po daleč najbolj okusni hrani. Kaj torej preizkusiti? Najprej Cao Lau (riževi rezanci s svinjskim mesom, zelenjavo in krutoni), kjer si za prigrizek lahko zraven naročite Hoanh Thanh Chien ali Wonton (ocvrto testo nanj pa položeni narezani rakci, meso in zelenjava). Ob naslednjem obroku pa Mi Quang (široki riževi rezanci z zelenjavo, jajcem, rakci, svinjino in arašidi – božansko) in White Rose (kot tortelini iz rahlega riževega testa, napolnjeni z mesom, rakci, zelenjavo).

Assembly Hall of the Fujian Chinese Congregation

Vsekakor vredno ogleda. Nebeški vrt, neverjetna arhitektura, čudovita notranjost, topel vonj po dišečih svečkah. Assebly Hall of the Fujian Chinese Congregation je bil sprva namenjen zbiranju migrantov iz kitajske province Fujian, kasneje pa so ga posvetili Thien Hau – boginji morja in zaščitnici mornarjev.

Japanese Covered Bridge

Most je postal že pravi simbol Hoi An mesteca. Njegove slike preplavljajo splet in čudovito je videti tako v dnevni svetlobi, kot tudi v mraku, ko ga obarvajo umetne pisane luči. Zgrajen je v znamenju japonske kulture in v Hoi Anu se prav rado pohvalijo, da je podobo mostu mogoče najti tudi na vietnamskem bankovcu za 20.000 dongov. Tako pomemben je!

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor