Kuba – prestolnica Havana

Prvo srečanje s Kubo – prestolnica Havana. Kot vedno te prvi dan popotovanja spremlja občutek vzhičenosti. Spoznal boš novo mesto polno neznanih ljudi, zgodovina se riše na stavbah mesta in pripoveduje neverjetne zgodbe, le prisluhniti jim je treba. Vzemi si čas in opazuj mimoidoče. Vedno je čas za uživanje ob kozarčku koktejla, ki na Kubi obvezno vsebuje rum. Kaj opaziš?

Redkokdo ima v rokah mobitel. Na Kubi ga dejansko ne potrebuješ, saj internetna povezava ni dostopna vsepovsod. Zato ti ne preostane drugega kot da uživaš ob poslušanju kubanskega ritma in se prepustiš dogodivščinam.

Kako se je potovanje začelo?

Na letališču Jose Marti se je vila dolga vrsta pred menjalnico. Kot da že sam španski jezik ni dovolj velika ovira, so bili namesto oseb tam kar avtomati za menjavo denarja z navodili v španščini seveda. Prisloniš potni list, letalsko karto, eure položiš v odprtino, izbereš valuto ter ven dobiš njihovo denarno enoto za turiste: CUC. V kolikor se ti kaj zatakne, ob vratih stoji varnostnik/pomočnik, ki ti z nazornimi gibi pokaže kaj vse moraš storiti.

Do case v Havani pri Raquel in Pablu sva imela že vnaprej rezerviran prevoz, potem pa sva rekla da se bova že nekako znašla s prenočišči in prevozi po Kubi. In sva se! Več o tem pa kdaj drugič, v tej objavi si oglejmo znamenitosti Havane.

Havana – kaj si ogledati?

Stari del Havane (Havana Vieja) je vsekakor vreden ogleda. Spada pod Unescovo zaščito in očara z nevsakdanjo arhitekturo ter barvitimi ulicami. Sestavlja ga pet očarljivih trgov: Plaza de la Catedral, Plaza de Armas, Plaza Vieja, Plaza del Cristo in Plaza San Francisco de Asis.

PLAZA VIEJA

Plaza Vieja ali stari trg je bil obnovljen potem, ko ga je Unesco razglasil za kulturno dediščino. Na trgu je bila postavljena replika originalne Carrara fontane iz osemnajstega stoletja, oblikovane ispod rok Italijana Giorgio Massarija. Nekoč graščine polne ljudi, danes so okoliške stavbe večinoma muzeji, galerije, kafetarije in modni butiki.

Plaza vieja Havana
Plaza vieja Havana

PLAZA DE LA CATEDRAL

Mogočen trg, ki je od vseh tudi najbolj očarljiv. Vsekakor je katedrala z dvema neenakima zvonikoma tista, ki trg neznatno polepša. V katedrali so bili nekoč posmrtni ostanki Krištofa Kolumba, ki pa so jih premestili v katedralo v španskem mestu Sevilla.

Plaza de la catedral Havana
Plaza de la catedral Havana

PLAZA DE ARMAS

Plaza de armas je trg, ki si ga dejansko niti ne zapomniš. Nekje med zelenjem se skriva marmorni kip nam niti ne tako znanega moškega, ki je vodil Kubo na pot samostojnosti ( Carlos Manuel de Céspedes, 1868 ). V mini parku se skrivajo odlična mesta za sedenje, kjer si lahko malce oddahneš in pot nadaljuješ proti bolj zanimivem delu utrdbi Castillo de la Real Fuerza.  

Plaza de armas
Plaza de armas
Plaza de armas
Castillo de la Real Fuerza

PLAZA SAN FRANCISCO DE ASIS

Ljubek trg, vedno poln ljudi, gleda na Havansko pristanišče. Trg, kjer se sodoben svet zlije s preteklostjo. Najnovejša pridobitev trga je bronasta podoba dveh sedečih ljudi, ki jo je izoblikoval francoski umetnik Etienne.

Plaza san francisco de asis Havana
Plaza san francisco de asis
Plaza san francisco de asis
Plaza san francisco de asis

PLAZA DEL CRISTO

Plaza del Cristo je danes trg, kjer se ljudje zbirajo predvsem zaradi dostopa do interneta. Posedajo na klopeh in gledajo v telefone. Včasih je bila cerkev ob trgu mesto, kjer so mornarji molili pred vsakim daljšim odhodom.

Plaza del cristo

OBISPO ULICA

Obispo ulica je napolnjena s turisti, a ima svoj čar. Prepusti se toku. Vzemi si čas in se ob nalivu dežja usedi v najbližji bar ter opazuj kako ljudje tečejo pod strehe. Popij Mojito. Potem pa pojdi dalje in uživaj ob opazovanju izložb različnih trgovinic, kjer najdeš umetnine, knjige, pekarne in celo sladoled.

Obispo street

EL CAPITOLIO

Najbolj znana stavba na Kubi je definitivno Capitolio, ki je bila v času obiska ravno v fazi prenove. Njena kupola je izredno fotogenična in vidna tudi nekaj ulic stran. Nekoč stavba kubanskega kongresa, kasneje akademija znanosti, dandanes še vedno mogočna in vsa veličastna stoji v Havani in privablja turiste.

El Capitolio Havana
El Capitolio Havana

CENTRALNI PARK IN PASEO DEL PRADO

Med obiskom Havane se vsekakor morate sprehoditi po centralnem parku, saj je le ta izhodiščni del za staro Havano, dokaj blizu njega pa najdemo tudi Capitolio. Predlagam, da v centralnem parku malo posedite, opazujete bleščeče starodobne avtomobile, ki prevažajo turiste in se zapletete v klepet s Kubanci. Pot do najine case je vodila tudi čez promenado Paseo del Prado, kjer umetniki razstavljajo svoje čudovite in malo manj čudovite slike.

Paseo del prado
Centralni park Kuba
Centralni park Kuba

MALECON

Opazujte sončni zahod in čudovito utrdbo s svetilnikom (Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro), sprehodite se po Malecónu, glejte kako sonce počasi tone med zgradbe Havane. Če želite malo romantike, vam bo skupina pevcev zagotovo zapela kakšno romantično špansko pesem medtem, ko ob morju opazujete valove in sončni zahod.

Malecon
Malecon

Me je Havana kot celota očarala? Ne, ima pa tiste svoje svetle biserčke, ki mesto olepšajo in ti ga vtisnejo v spomin. Če se podate v Havano boste zagotovo uživali ob pohajkovanju po barvitih ulicah, umetninah, nasmehih in prijaznosti ljudi, kulinarika vas bo tudi če niste pretiran gurman definitivno razočarala, potrti boste ob pogledu na stare in razpadajoče zgradbe ter ulice polne smeti. A vse to je del mesta z zgodbo.
Splošne informacije, ki jih moraš vedeti o potovanju na Kubo pa te čakajo TUKAJ.

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor