Kuba – umirjeni Vinales

Si ljubitelj narave in se želiš na potovanju malce odmakniti od urbanega načina življenja in kopice turistov? V kolikor je odgovor da, potem je umirjeni Vinales pravi kraj zate. Prikupno dolino Vinales krasijo čudovite mogote, plantaže tobaka, sistem jam in nebeška tišina.

Vinales
Vinales

Iz prestolnice Havane sva se do Vinalesa podala kar z Viazul avtobusom, ki stane vsega 10 EUR. Po prvih 5 minutah vožnje se je avtobus malo pokvaril, a so zadevo rešili v nadaljnih 10 minutah in že smo bili nazaj na cesti. Casa Villa Sol, ki sva jo rezervirala v Vinalesu je bila vsega 5 minut oddaljena od centra, kjer se nahaja ogromno dobrih restavracij. Jo priporočam? Zasebna in čista soba, povsem ločena od hiše družine, čudovit razgled na mogote s strehe, predvsem pa prijazna lastnica Sol in njena pijača dobrodošlice: mangov sok. Ja, mangov sok je tisti, ki me je popolnoma očaral – ne obsojajte.

Kuba
Kuba

Na dan prihoda v Vinales (oziroma v večernih urah) je bil v Havani tornado, o katerem so poročali tudi v Sloveniji. V Vinalesu sva zaradi tornada z Rokom imela romantično večerjo v soju sveč, ker je ravno zmanjkalo elektrike in se ni vrnila celo noč. Je bila pa zato pot iz gostilnice do case moker izziv in naslednji dan je bilo treba čevlje sušiti s fenom.

Lastnica case Sol je naslednji dan kontaktirala izposojevalca koles, ki nama je posodil 2 kolesi za celodnevni izlet za 20 CUC + zaradi poškodbe mojega kolesa vzel še dodatnih 25 CUC.

Vinales trip

Mural de la Prehistoria

Čudovita pokrajina, jutranje sonce in posledično je bila vožnja s kolesom pravi užitek. Dokaj hitro sva prispela do prve znamenitosti Mural de la Prehistoria. 120 metrov velika risba na skali, za katero so potrebovali štiri leta, da so jo dokončali. Polži, dinozavri, morske pošasti in ljudje na tem naravnem platnu simbolizirajo teorijo evolucije. Vsekakor je potrebno plačati vstopnino, da vas spustijo čisto do znamenitosti, se pa več kot odlično vidi tudi od daleč.

Mural de la prehistoria
Mural de la prehistoria

Cueva del Indio

Naslednja predvidena destinacija je bila jama Cueva del Indio, kjer se po 200 metrih hoje spraviš v motorni čoln in se podaš na potep po podzemni reki. Verjamem, da je izkušnja neverjetna – a je žal nisem doživela, ker do jame z Rokom nisva prišla.

Mural de la prehistoria

Sem omenila, da je bil prejšnji večer tornado v Havani, posledično dež, posledično izredno blatne in nekje celo poplavljene poti? Midva pa na kolesu, ker »mama mi2 to!«.

No, blatna do riti sva se prebila do prve ovire – poplavljene poti. A kakšna sreča, na drugi strani je čakal gospod s kubanskima kravama in vozom, da naju za skromno plačilo popelje čez. Poti na zemljevidu niso bile dobro označene, kamorkoli sva šla je bila voda in potem še izključno španščina, ko sva spraševala za pot. Dobila sva napotke, ki sem jih napol razumela in vsa vesela odkolesarila naprej, kjer sem se jaz odločila bolje spoznati s kolesom in njegovimi prestavami.

Napaka! Odlomil se je menjalnik, veriga je šla v 3 krasne in že je sledila sprememba načrta. Kdo si še želi ogledati jame, ko sonce pripeka, noge bolijo, vode zmanjkuje, sva nekje v đungli – kakšne jame, kakšne plantaže tobaka, kakšni izleti.
Nauk zgodbe: Če pada dež, naslednji dan ne rini na izlet s kolesom, motorjem ali kakorkoli drugače.

Torej, če si ljubitelji/ica narave si privošči še kakšen dan več v Vinalesu, morda se dogovori za izlet na konju ali pa vsaj ne polomi menjalnika na kolesu in morda si uspeš ogledati vse znamenitosti. V kolikor si ljubiteljica glavnih mest, pa ne pozabi prebrati članka o prestolnici Kube – Havani!

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor