Kuba

Za hip se ustavi, globoko vdihni, nikamor se ne mudi – na Kubi si. Tu se vse dogaja neverjetno počasi, mirno, predvsem pa z nasmehom na obrazu. Kot bi se podali na potovanje v preteklost, kajti vse to je nekaj, kar smo mi malce pozabili. Nam se neprestano nekam mudi, v trgovini godrnjamo če moramo čakati v predolgi vrsti, kaj šele da bi se na začetku poti pokvaril avtobus – to bi bilo preprosto nezaslišano. Na Kubi je to, ne boste verjeli, stalnica.

Kuba je veliko več kot le čudovite, bele peščene plaže in famozni starodobni avtomobili, ki v vsem svojem blišču po Havani prevažajo turiste. Veliko več kot le dober rum, ples ob ritmu salse in kakovostne cigare.

Kuba_Havana_Capitolio
Kuba_Havana_Starodobniki

Tore, kaj vse morate vedeti preden se odpravite na Kubo?

Viza

Ja, viza je obvezna. Na Nomago travel ti jo uredijo izredno hitro v zameno za cca. 35 €.

Denarna valuta

Kubanci imajo dve denarni valuti in sicer eno za turiste, drugo za domačine. Cuban convertible peso je denarna valuta za turiste (CUC) in Cuban peso za lokalne prebivalce (CUP). S seboj je priporočljivo vzeti kar gotovino, ker bankomati niso zanesljivi, kaj šele plačevanje s kartico.
1 € = 1,1 CUC (turisti)
1 € = 29,6 CUP (lokalno prebivaltsvo)

Elektrika in vtičnice

V eni sobi najdeš lahko tudi do 5 različnih vtičnic. Priporočam, da si nabaviš univerzalni potovalni adapter vtičnic, ker bo ta kocka rešila tvoje življenje na Kubi.

Jezik

Španščina. Španščina. Španščina. Mahanje z rokami in nogami. Morda osnove angleščine, a res redko. Minimalno mesec učenja na Dualingu pred potovanje bo rešil tvojo rit, dobesedno!

Kuba_Havana

Internet

Obsedenci z internetom in družabnimi omrežji s seboj obvezno vzemite pomirjevala. Na Kubi namreč ni tako brezskrbnega dostopa do interneta, kot ste to vajeni drugje. WiFi, kaj je že to? Na Kubi morate za dostop do interneta kupiti kartico Etesca na kateri najdete uporabniško ime in geslo, potem pa je potrebno najti dober signal. Običajno je signal možno najti v katerem izmed parku kjer kopica ljudi gleda v svoje telefone.
Včasih pa kartic zmanjka, kar se je zgodilo v Trinidadu. In potem moraš v hotel, popiti izjemno drago pijačo, da lahko kupiš kartico za 1 uro interneta.

Kuba_Havana

Prenočišče

Casa particulares ali v prevodu: bivanje pri domačinih. Nekaj, česar do sedaj nisem bila navajena, a je izredno zanimiva izkušnja. Dejansko prideš v njihovo hišo ali stanovanje, kjer imajo zate pripravljeno sobo in kopalnico. Prav vsi pri katerih sva spala so bili izjemno gostoljubni, pripravljeni priskočiti na pomoč in odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja.

Prevoz

Ena izmed rešitev so Viazul avtobusi, ki znajo biti kar polni, tako da je karte na licu mesta izredno težko dobiti. Lahko jih rezerviraš in plačaš iz udobja lastnega doma še preden se odpraviš na Kubo, a definitivno ne pozabi natisniti karte na papir – kajti le to, da jo pokažeš na mobitelu za Kubance ni dovolj. Preverjeno, kajti nato je potrebno na Kubi najti tiskalnik in to natisniti. Najti tiskalnik pa ni lahko! V Havani sva ga našla na ulici Obispo.

Druga in meni ljubša opcija je Taxi Colectivo. V staro kripo na štirih kolesih se zbaše izjemno število ljudi, tudi sedem, osem. Zabavno je. Pa še od vrat do vrat te pripeljejo. Uredi ti ga kar Casa v kateri prebivaš oziroma na ulicah definitivno srečaš nekoga, ki vpije: Taxi colectivo, Havana, Varadero …

Kuba_Trinidad
Kuba_Trinidad

Hrana

Kuba definitivno ni kulinarična država. Riž pomešan s fižolom i rascefrano svinjsko meso v omaki – ali po Kubansko »Ropa Vieja« je njihova specialiteta. Morska hrana če jo imate radi, drugače pa njihove pizze, hamburgerji in podobno. Churrosi, mango in mangov sok – nekaj najboljšega kar lahko spravite v svoj želodček na Kubi. V času najinega bivanja prvi teden na Kubi niso dobili moke, ker so se pregovarjali z Venezuelo – tako da so bile pekarne osamljene in prazne. Zajtrki pri domačinih so izjemno dragi (5 CUC na osebo, kar je okoli 5 €), a so tudi okusni. Običajno dobiš sadje, jajčka, kakšno salamo in sir ter svež sadni sok.

Varnost

Brez skrbi se lahko tudi ponoči sprehajaš po ulicah. Samo posedovanje drog je kaznivo dejanje, a pazite to: tudi uživanje drog je kaznivo dejanje.
Vsekakor pa boš vsaj enkrat naletel na nekoga, ki te s sladkimi besedami ali svojo težko življenjsko zgodbo skuša prelisičiti.

Kuba_Vinales_Mural de la prehistoria
Kuba_havana
Kuba_Havana

Morda vam bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor